Γιατί δεν πίνει το γάλα του;

Lactose Intolerance. the Child Refuses Stock Footage Video (100%  Royalty-free) 1037297693 | Shutterstock

Όλοι γνωρίζουμε ότι το γάλα είναι μία από τις πιο βασικές τροφές, που λαμβάνει ένα παιδί, από την ημέρα της γέννησής του και για αρκετά χρόνια. Συχνά τα παιδιά περνούν φάσεις στη ζωή τους. Εμφανίζουν μία άρνηση στο γάλα ή προτιμούν να μην πίνουν, παρά μόνο πριν από τον ύπνο.

ΠΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ
Η περίοδος, που τρεφόταν αποκλειστικά με γάλα, έχει περάσει. Εμφανίζει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές του και πίνει λιγότερο γάλα σε σχέση με το παρελθόν. Εάν έχει κλείσει τα τρία, να γνωρίζετε ότι είναι φυσιολογικό, γιατί τώρα οι ρυθμοί ανάπτυξής του έχουν πέσει. Τα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 600 ml – 1 lt την ημέρα.
Μην το πιέζετε πολύ. Εάν δεν το πίνει σε δύο δόσεις (πρωί, όταν ξυπνά, και βράδυ πριν κοιμηθεί), τότε δοκιμάστε να του δίνετε και ενδιάμεσε σε μικρότερες ποσότητες.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΙΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΟΥΛΙΑ
Δεν πρέπει να τρελαθείτε. Πολλά παιδιά βγάζουν μία άρνηση στο γάλα κάποια στιγμή στη ζωή τους, χωρίς όμως αυτό να γίνεται μόνιμο.
Καλύτερα να κάνετε ένα διάλειμμα και να μην το πιέσετε. Αντίθετα δώσετέ του τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και μερικές εβδομάδες αργότερα δοκιμάστε και πάλι να του δώσετε γάλα. Προσπαθήστε να το αντικαταστήσετε με άλλα γαλακτοκομικά είδη και με επιδόρπια φτιαγμένα από πλήρες γάλα.

ΠΙΝΕΙ ΜΟΝΟ, ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ
Συχνά οι γονείς, στο άγχος τους ότι το παιδί δεν πίνει αρκετό γάλα, προτιμούν να το ταΐζουν, όταν είναι μισοκοιμισμένο. Οι επιστήμονες, όμως, επισημαίνουν ότι έτσι ξεγελάμε το παιδί και ουσιαστικά του περνάμε λανθασμένα μηνύματα, ενώ πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιδιά, που πίνουν το γάλα μισοκοιμισμένα στο κρεβάτι, εμφανίζουν πιο συχνά ωτίτιδες.
Εάν δεν θέλει άλλο γάλα, αφήστε το για πέντε ή δέκα λεπτά και δοκιμάστε και πάλι.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΓΑΛΑ, ΜΟΛΙΣ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ
Πολλά παιδιά συνδέουν το γάλα με την πιπίλα του μπιμπερό και την ανακούφιση, που αισθάνονται όταν το έχουν στο στόμα τους, με αποτέλεσμα να μην θέλουν να πιουν άλλο γάλα, όταν πλέον δεν χρησιμοποιούν το μπιμπερό.
Στο εξωτερικό συνηθίζουν η μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι να έρχεται λίγο μετά τους δώδεκα μήνες και όχι πολύ αργότερα, όταν το παιδί ακόμα έχει την ανάγκη του γάλακτος και δεν έχει αναπτύξει τόσο ισχυρή προσωπικότητα.

ΠΑΡΑΠΟΝΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΥΣΗ
Όσο μεγαλώνουν, μπορεί να αρχίσουν τα παράπονα για τη γεύση του γάλακτος.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι λύση δεν είναι η χρήση γλυκαντικών ουσιών, καθώς δεν είναι καλό για τα δόντια. Στην αγορά πλέον, όμως, κυκλοφορούν πολλές υγιεινές λύσεις, που κάνουν πιο δελεαστική τη γευση του...